Een ecosysteem in een afgesloten glazen pot. Hoe vet is dat? Het ziet er supermooi uit en het is ook nog eens makkelijk in onderhoud.
Het terrarium sluit naadloos aan bij een botanische woonstijl en is goed te combineren met natuurlijke materialen zoals hout, rotan of bamboe. Dit creëert een gezellige, warme sfeer. Het terrarium dat ik bij mij thuis heb staan staat op mijn bureau. Het fleurt meteen de hele kamer op en het is een keer wat anders dan een normale kamerplant. Het groen van het terrarium past ook goed bij de goudtinten bij mij in huis, maar bij een meer industriële stijl zou dit ecosysteem zeker niet misplaatst zijn!
Het onderhoud: easy peasy
Iedere keer als ik in het terrarium kijk, ontdek ik een nieuw bijgegroeid plantje. Toen ik het terrarium net had gekregen, zaten er pas vier plantjes in. Zoals je op de foto kan zien zijn deze vier plantjes uitgegroeid tot een klein oerwoud in een glazen potje.
Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik hier zelf niet veel voor heb hoeven doen, het terrarium is namelijk zelfvoorzienend. De plantjes geven zichzelf namelijk water, doordat ze een eigen mini-ecosysteem hebben. Dit doen ze door het water in de glazen pot telkens weer opnieuw te gebruiken om zichzelf in leven te houden. Belangrijk is wel dat het mini-ecosysteem op de juiste plek staat. Om de gezondheid van jouw planten zo optimaal mogelijk te houden, is het juiste licht essentieel. Voldoende daglicht is een must, net zoals het vermeiden van warmtebronnen zoals een verwarming.
Een ding is zeker: dit mini-oerwoud mag absoluut niet missen in het interieur van een plantenliefhebber!