Home Inspiration Eerste huis kopen als starter: Handige tips

Eerste huis kopen als starter: Handige tips

by Christy | UJC

Ga je een eerste huis kopen als starter?

Een eerste huis kopen als starter is in deze tijd nog niet zo heel makkelijk, zeker niet als je dat van één salaris moet betalen. Lange tijd heb ik Funda afgestruind op zoek naar mijn ideale eerste huis, maar tevergeefs. Hoe is die Urban Jungle dan tot stand gekomen, hoor ik je denken. Nou, om eerlijk te zijn hebben mijn ouders bijgesprongen toen ik mijn eerste woning wilde kopen. Ik woon in een appartementencomplex waar 14 appartementen gebouwd zijn met allerlei verschillende oppervlaktes. Ik wilde echt perse mijn eerste huis zelf kopen en ben in eerste instantie naar een kleiner appartement gaan kijken op deze locatie. Mijn ouders gingen mee en we bekeken uiteindelijk ook het huisje waar ik nu woon. Je raadt het al, we waren alle drie direct verkocht. Aardig vervelend, want dit zat zeker niet in mijn budget!

Mijn eerste woning kopen liep net wat anders

Ga je een eerste huis kopen, dan is dat toch vaak met een andere gedachten dan wanneer je gaat huren. Het heeft een minder tijdelijk gevoel en daardoor is het nóg belangrijker dat je je 100% thuis voelt en je eerste huis ook mogelijkheden biedt richting de toekomst, denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding. Met deze gedachte werd al snel duidelijk dat het appartement waar ik nu woon veel meer mogelijkheden biedt dan waar ik in eerste instantie voor was gaan kijken. Ondanks dat ik heel graag zelf mijn eerste woning wilde kopen, zijn we tot de conclusie gekomen dat het op allerlei vlakken verstandiger was als ik mijn eerste huis van hen ging huren. Ik ben me natuurlijk heel erg bewust dat dit niet zomaar voor iedereen weggelegd is en prijs me dan ook mega gelukkig. Lucky me!

Check de hypotheekrente van je eerste hypotheek!

Uiteindelijk heb ik persoonlijk weinig van doen gehad met hypotheekrentes, de kosten koper, kosten voor de VvE en al dat soort ongein. Natuurlijk hebben mijn ouders zich wel goed laten voorlichten voorafgaand aan de koop van het huis. Dit kan op verschillende manieren, via een hypotheekadviseur, maar je kunt ook zelf online op zoek gaan en bijvoorbeeld via een vergelijkingssite als Rente.nl eens kijken welke hypotheek voor jou het voordeligst uitvalt.

Het is verstandig om goed na te denken hoelang je de rente wilt vastzetten, bijvoorbeeld een hypotheekrente 10 jaar vast of juist langer. Daarnaast moet je bekijken welk type hypotheek voor je eerste huis bij je past. Zoals een aflossingsvrije of een annuïteitenhypotheek. Deze termen klonken mij nog erg bekend in de oren van de middelbare school, maar ik had toch echt even een opfrisser nodig toen deze termen me om de oren vlogen. Niet het allerleukste uitzoekwerk, maar wel super belangrijk als je van plan bent je eerste huis te kopen!

Laat een reactie achter

Interessant voor jou: