Home Inspiration Geld lenen voor persoonlijke wensen

Geld lenen voor persoonlijke wensen

by Christy | UJC

Flinke kostenpost: een nieuwbouw huis

Bij het kopen van een nieuw appartement denken veel mensen direct aan een hypotheek afsluiten, de kosten koper en de maandelijkse kosten voor de VvE. Het besef wat de inrichting van het appartement zelf gaat kosten, volgt vaak daarna pas. Als ik het over ‘veel mensen’ heb, spreek ik in ieder geval over mezelf ;).

Bijna drie jaar geleden werd ik ingeloot voor mijn nieuwbouw appartement. Een super spannende tijd volgde waar ik al maanden naar uit had gekeken. Ik kon namelijk mijn Pinterest interieur moodboards eindelijk omzetten naar concrete plannen voor elke ruimte in mijn nieuwe paleisje. De tint van de vloer, de matzwart metalen accenten in de badkamer, alle vintage brass accessoires die in de woonkamer gingen komen… Ik had het allemaal al uitgewerkt in een spreadsheet.

Op het moment dat ik wist wat de daadwerkelijke vierkante meters en afmetingen van mijn appartement werden, kon ik berekenen wat die parket visgraatvloer en zwarte douchewand gingen kosten. Ik schrok me natuurlijk een hoedje!

Vervolgens ben ik dus keuzes gaan maken. De visgraatvloer werd bijvoorbeeld geen parket, maar laminaat. Daarnaast wilden mijn ouders zelf investeren in de badkamer, omdat zij het appartement gekocht hebben. Dat scheelde mij een hele berg geld. Wel heb ik toen nagedacht hoe ik dit eventueel zelf zou kunnen bekostigen en kwam tot de conclusie dat een lening voor je persoonlijke wensen helemaal niet zo gek is!

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Ik ben me toen gaan verdiepen in verschillende soorten leningen en deze twee zijn erg populair. Het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet is dat je bij die eerste eenmalig een bedrag leent en bij de tweede kun je telkens een stukje bijlenen (en aflossen natuurlijk). Ik ben zelf niet in de situatie geweest dat ik moest lenen, maar is dat in de toekomst wel het geval dan zou ik zeker een persoonlijke lening aanvragen. Dit type lening biedt namelijk naar mijn mening het meeste duidelijkheid en de beste houvast.

Voordelen van een persoonlijke lening afsluiten

Je bepaalt bij een persoonlijke lening vooraf welk bedrag je leent en tegen welk vast rentepercentage. Het bedrag dat je maandelijks aflost is direct duidelijk en zodoende kom je niet voor verrassingen te staan. Ook mag je kosteloos extra aflossen en dat vind ik een prettig idee. Het laat toch zien dat de verstrekker van de lening stimuleert om vlot van je lening af te zijn. Heb je een deel eenmaal afgelost, dan kun je dat niet opnieuw opnemen. Dat laatste kan met een doorlopend krediet juist wel.

In mijn ogen is een persoonlijke lening dus minder vrijblijvend dan doorlopend krediet, waardoor je goed beseft dat je niet telkens ‘zomaar’ aan geld kunt komen. Dat laatste is precies waarom ikzelf huiverig ben om geld te lenen. 

Leen jij wel regelmatig of voor een langere periode? Zorg er dan voor dat je regelmatig checkt of je lening oversluiten voordeliger is. Tip: dit kun je heel makkelijk doen via een vergelijkingssite, zodat je geen tientallen tabjes open hoeft te zetten ;).

Laat een reactie achter

Interessant voor jou: