Het voordeel van een vega quiche
Ik ben echt dol op alles wat uit de oven komt, of het nou een pizza is, een winterse ovenschotel of vegetarische hartige taart. Dat komt vooral omdat ik na het avondeten altijd last heb van een afterdinner dip en dan heb ik écht geen zin meer om de keuken op te ruimen. In de tijd dat deze vega quiche in de oven staat, kun je dat al doen en dat vind ik zelf echt een uitkomst. Deze voorliefde komt dus met name voort uit luiheid haha!
Voedselverspilling tegengaan met vegetarische hartige taart
Wat ik ook top vind aan een quiche is dat je er eigenlijk zo’n beetje alles in kunt gooien en met wat kaas altijd smaakt. Wanneer je geen vlees eet, eet je al gauw erg veel groente en daarnaast woon ik alleen, dus elke week is er een moment dat ik in de koelkast kijk en besef dat er nogal wat aan de datum is. Om ervoor te zorgen dat dit niet in de prullenbak verdwijnt, biedt een vegetarische quiche of bijvoorbeeld een gevulde soep altijd uitkomst.
Eigenlijk maak ik een quiche dus altijd zonder recept, maar onderstaand smaakt in ieder geval altijd :). Daarnaast zijn er ook wat standaard ingrediënten die ik altijd in huis heb en voor een vega quiche gebruik. Voor de vulling voor één hartige taart gebruik ik het volgende altijd:
- Bakje crème fraîche (evt. light en het liefst biologisch)
- Potje pesto Genovese (ongeveer 40-50 gram)
- 2 eitjes (het liefst biologisch)
Deze vegetarische quiche
Ingrediënten voor de vulling
- Je raadt het al, bovenstaande ingrediënten 😉
- 1 courgette
- 1 paprika
- Kastanje champignons (ong. 200 gram)
- 2 rode uitjes
- 1 bosuitje
- 1 witte ui
- Teentje knoflook
- Zongedroogde tomaatjes (ong. 60 gram, liefst van de versafdeling)
- Geraspte kaas (75 gram, liefst belegen of oud)
- Feta (ong. 100 gram, het liefst biologisch)
- Gedroogde Italiaanse kruiden (oregano en tijm)
De bodem voor de quiche zelf maken is natuurlijk het lekkerste. Je kunt hiervoor mijn quiche deeg recept gebruiken. Heb je weinig tijd? Dan zijn de hartige taartdeeg blaadjes van Koopmans uit het vriesvak een goede oplossing. Haal ze ongeveer 10 minuutjes voordat je aan onderstaande stappen begint uit de vriezer.
Quiche recept – vegetarische vulling:
- Fruit de knoflook, rode ui en witte ui en voeg een minuutje later de andere groenten toe. Voeg ook peper en zout naar smaak toe en bak een paar minuutjes.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en leg het deeg netjes in de ovenschaal en prik gaatjes in de bodem met een vork.
- In de tussentijd kun je in een mengkom ook alvast de standaard ingrediënten mixen: twee eitjes, crème fraîche en de pesto Genovese en weer wat peper en zout naar smaak. Klop tot een glad geheel.
- Doe daarna de helft van de geraspte kaas en feta ook in de mengkom.
- Zet het vuur uit en laat de gebakken groente een paar minuutjes afkoelen.
- Zet op dat moment ook de ovenschaal ongeveer 5 minuutjes in de oven zodat het deeg alvast bakt zonder het mengsel.
- Voeg de groentemix door aan het mengsel, mix alles door elkaar en voeg de tweede helft van de geraspte kaas en feta en ook de zongedroogde tomaatjes toe.
- Haal de ovenschaal uit de oven wanneer de bodem her en der al een lichtbruin kleurtje heeft en vul de quichebodem met het mengsel.
- Ik ben nogal een cheesefreak, dus ik strooi er op dat moment nog wat geraspte kaas overheen en de Italiaanse kruiden.
- Zet de ovenschaal inclusief mengsel 25 minuten in de oven en check daarna even of de vega quiche goed op weg is. Staat ie te verbranden, dan kun je er het beste een stukje aluminiumfolie overheen leggen. Bak daarna nog een minuut of 10-15 af, zodat ie in totaal 35-40 minuten in de oven heeft gestaan.
- Haal ‘m uit de oven en laat hem even afkoelen.
Voilà, je hebt een heerlijke maaltijd én geen voedsel weggegooid!