Brabantse gezelligheid met vega worstenbroodjes
Voor degenen die dat niet weten, ik ben een echte Brabo! Ik heb in mijn studententijd een aantal jaren in Amsterdam gewoond en zelfs een paar maandjes in Barcelona, maar ik ben nergens zo gelukkig als hier in het Zuiden. Jarenlang wist ik zeker dat ik mijn thuishaven in zou ruilen voor de randstad en dat heb ik dus zeker geprobeerd, maar echt aarden deed ik er nooit. Ik kon er niet aan wennen dat ik niet op elke hoek van de straat een bekende tegenkwam en begreep echt niet dat de bakker na 1,5 jaar nog steeds niet wist welk brood ik kwam halen op woensdagmiddag. Ik heb een geweldige tijd gehad, maar wist al snel dat ik na mijn studententijd weer richting het zuiden zou gaan.
Je krijgt het meisje wel uit Brabant, maar Brabant blijkbaar niet uit het meisje haha!
Vegetarische worstenbroodjes maken
Dit zal niet als een verrassing komen, maar ik ben echt gek op worstenbrood. Op het moment dat ik besloot vegetarisch te gaan eten, inmiddels een jaar of 6 geleden, was het dan ook een grote aanpassing dat ik deze moest skippen. Ze komen namelijk héél regelmatig voorbij, denk aan het ontbijt op zondag, als ik langs ga bij oma of even gauw in het paviljoen voordat we vertrekken voor een hockeywedstrijd.
Een aantal jaar geleden op Solar Festival kwam in erachter dat Houben in Eindhoven heerlijke vegetarische worstenbroodjes heeft. Elke ochtend ritste ik m’n tent open en ging er eerste werk eentje halen. Later heb ik ze ook in Eindhoven nog weleens gehaald, maar echt milieuvriendelijk is het niet om 1,5 uur te rijden voor een paar worstenbroodjes. Er zat dus maar één ding op en dat was zelf vegetarische worstenbroodjes maken!
Allereerst leek het me handig om eens op onderzoek uit te gaan hoe ik dit type deeg maakte. Na heel wat googelen had ik de juiste samenstelling gevonden en werd het tijd om het stof van mijn KitchenAid Mini te blazen en de handjes vies te maken.
Recept voor 10-12 vegetarische worstenbroodjes:
Ingrediënten voor het deeg:
- 250 gr tarwebloem
- 5 gram Gist Levure (instant gist)
- 50 gram zachte roomboter
- 150 ml lauwe melk
- 5 gram zout
- 5 gram suiker
Ingrediënten voor de vulling:
- 400 gram vegetarisch gehakt (voorkeur 2 pakjes basis rulstukjes van AH of de fijne variant hiervan)
- 1 ei (het liefst natuurlijk biologisch)
- 3-4 eetlepels Verstegen gehaktkruiden
- Ongeveer 2 eetlepels paneermeel (of 2 fijngestampte beschuiten)
En nog een eitje om later het deeg te bestrijken.
We gaan nu de vegetarische worstenbroodjes maken:
Start met het deeg. Dit is het lastigste karweitje en duurt het langst.
- Zet de roomboter op een bordje en zet deze samen met de melk even in de magnetron zodat deze zacht wordt. Ik zet ‘m altijd op een minuutje en check tussendoor hoe het ervoor staat.
- Pak ondertussen je keukenmixer erbij en voeg alle overige ingrediënten bij elkaar in de mengkom.
- Zet de mixer alvast op een lage stand aan en voeg langzaamaan de warme melk en de zachte boter toe. Mijn mixer heeft 8 standen en ik zet ‘m meestal op stand 3 of 4. Laat de keukenmachine een minuutje of 20 z’n werk doen.
- Heb je geen keukenmachine? Geen probleem, alleen start hier dan een kleine kitchen workout haha! Je zult het deeg met de hand moeten kneden.
- Probeer tussendoor eens een vliesje te trekken van het deeg. Scheurt het niet meer? That dough is ready to go!
- Maak een bal van het deeg en laat het in een afgesloten kom 30 minuutjes rusten.
Dit is een mooi moment om met de vulling te starten. Een aardig vies karweitje, maar het is het zeker waard!
- Simpel gezegd: gooi alle ingrediënten lekker door elkaar & probeer het een beetje bij elkaar te kneden.
- Verdeel de vulling in 10-12 stukjes, rol er worstjes van en zet ze even op een bord in de koelkast.
Back to the dough
- Verdeel het deeg in 10-12 gelijke bolletjes en leg ze op een bord. Hetzelfde aantal als de worstjes natuurlijk ;).
- Dek het bord af met plastic en zet ze weer even een kwartiertje aan de kant.
Tip van Chris: Haal nu de worstjes alvast uit de koelkast, dan zijn ze niet ijskoud wanneer ze de oven in gaan.
Roll it & make it shine
- Pak je deegroller erbij en rol het tot een plat lapje dat groot genoeg is om rond het worstje te vouwen.
- Je raadt het al, dit doe je 10-12 keer, legt overal een worstje in en sluit het deeg.
- Leg alle worstenbroodjes met de sluiting naar beneden op een bakplaat, evt. met een bakpapiertje eronder.
- Klop het eitje voor de topping los en bestrijk alle worstenbroodjes met het mengsel. Dit zorgt voor een mooie glans als ze afgebakken zijn.
De laatste loodjes
- Zodra bovenstaand gebeurd is, dek je de bakplaats weer af met wat plastic, zet je een aflevering aan van je favo Netflix serie en laat je het deeg een uurtje rusten.
- Ga je tussendoor even een snackie scoren? Verwarm de oven dan vast voor op 220 graden.
- Haal na een uurtje het plastic van de bakplaat af en schuif de worstenbroodjes in de oven.
- Check na een kwartiertje even hoe ze erbij liggen.
Tip van Chris 2.0: Beginnen ze eruit te zien als de cast van Ex On The Beach? Leg er dan even wat aluminiumfolie overheen en laat ze nog een minuutje of 5 liggen. Zo garen ze lekker door, maar verbranden ze niet.
Laat ze even afkoelen & enjoy some vega Brabo food!