Verschillende soorten quiche deeg
Quiche is eigenlijk al jaren één van mijn lievelingsrecepten om te maken. Sinds ik vegetarisch eet, koop ik veel meer groenten en blijft er regelmatig iets net te lang liggen. Om ervoor te zorgen dat ik dit niet weg hoef te gooien, maak ik eigenlijk elke week wel een vegetarische quiche of soep. Voorheen koos ik meestal hartige taartdeeg of bladerdeeg uit het vriesvak, omdat ik het echt een rotklus vind om met de hand deeg te kneden. Dit smaakt hartstikke goed, maar ik vind het zelf toch altijd een fijner idee als ik écht weet wat ik eet en daarom wil ik graag zelf de quiche bodem maken. Sinds ik een prachtige KitchenAid Mini thuis heb staan, komt dat gelukkig ook een stuk regelmatiger voor. En het mooiste is, het is super simpel! Vandaar dat ik dit quiche deeg recept graag met je deel.
Ingrediënten recept quichedeeg
- 250 gram tarwebloem
- 125 gram koude boter
- 1 eitje (het liefst biologisch)
- Een goede snuf zout (draai een keer of 3 aan het zoutmolentje)
- 3 eetlepels koud water
Quiche deeg maken
- Pak je keukenmixer erbij, of mengkom als je met de hand gaat kneden.
- Giet de bloem voorzichtig in de kom en voeg het zout en de boter (in blokjes) toe.
- Zet de keukenmachine met de deeghaak aan op stand 4 of kneed met je handen totdat het een grof geheel wordt.
-
Zet de keukenmachine even uit of stop met kneden en voeg het eitje toe en het water.
- Laat de keukenmachine of je handen weer even hun werk doen totdat het deeg een geheel wordt en je er een mooie bal van kunt rollen.
- Zodra dat lukt leg je de deeg bol in de koelkast en ga je even 30 minuutjes chillen of je gaat alvast de vulling voor je quiche bereiden.
- Loop ondertussen een keertje naar je oven en zet deze aan, zodat je hem kunt voorverwarmen op 180 graden.
-
Zit het half uurtje er op, dan kun je het deeg uitrollen met een deegroller en het in de ingevette (!) ovenschaal leggen.
- Prik wat gaatjes in de bodem van het deeg en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven.
- Meestal lees je in een quiche deeg recept dat je deze een half uur blind af moet bakken, maar ik zet hem meestal gewoon op deze manier even 5-10 minuutjes in de oven. Krijgt de bodem een lichtbruin kleurtje, dan haal ik hem eruit en giet de vulling in de ovenschaal.
Dit recept voor quichedeeg is super simpel, maar mocht je geen zin / tijd hebben om dit te volgen, dan zit je met de blaadjes uit het vriesvak ook altijd goed!